fbpx

FAQ

Home » FAQ

Maakt een bike fit mij sneller?

Er is een grote kans dat een goede bike fit je sneller zal maken, hoewel het vaak weken kan duren voordat je echt gewend bent aan een nieuwe positie en hierdoor de verbeteringen doormaakt. Als er grote veranderingen in de rijhouding worden aanbevolen, kan het advies zijn om geleidelijk aan te wennen aan de nieuwe houding. Er zal dan stapsgewijs naar de juiste houding gewerkt worden.

Ik heb een blessure, zal een bike fit dit verhelpen?

Mogelijk! Een goede pasvorm van de fiets kan het risico op letsel tijdens het rijden aanzienlijk verminderen en kan vaak langdurig pijntjes verhelpen. Houdt er echter rekening mee dat bij een langdurige “chronische” blessure het zo kan zijn dat een bike fit in combinatie met krachtoefeningen, conditie opbouw en fysiotherapie nodig kan zal zijn om het probleem op te lossen. Het kan dus ook zijn dat ik je doorverwijs naar de fysiotherapeut.

Ik voel me prima op mijn fiets; heb ik echt een bike fit nodig?

Ja, waarschijnlijk wel. Als je je goed voelt op je fiets wil dit nog niet zeggen dat de afstelling optimaal is. Het lichaam is erg goed in het aanpassen van pijn. Het kan dus zijn dat je er geen last van hebt, maar dat je niet optimaal op de fiets zit. Een goeie bike fit geeft je een goeie en optimale houding op je fiets, waardoor je de vrijheid hebt om pijnvrij je fietsdoelen te bereiken en ervan te genieten, maar ook om je kracht zo optimaal kwijt te kunnen op je fiets waardoor je zo efficient mogelijk kan fietsen ( dus sneller gaat ).

Kan een bikefitting al mijn blessures genezen?

Ja ( langetermijn ) en nee ( kortetermijn ). Bikefitting geneest geen blessures. Een goede bikefitting kan de pijn wegnemen die de blessure kan veroorzaken, en zo krijgt jouw lichaam de kans om zichzelf te genezen. Als je een blessure had vóór de aanpassingen, heb je deze ook na de aanpassing en moet je je lichaam eerst de tijd geven om te herstellen.

Verander je tijdens de bike fit ook iets aan mijn fiets?

Ja, tijdens de bike fit verstel ik gelijk de dingen die nodig/mogelijk zijn.

Mocht er iets niet mogelijk zijn op dat moment dan zullen de juiste aanpassingen vermeld staan in de rapportage. Op deze manier kan jouw eigen fietsenmaker dit aanpassen.

Kijk je tijdens de bike fit ook naar mijn zadel?

Ja, er zijn ook verschillende soorten zadels aanwezig, zodat je gelijk het juiste zadel kunt ervaren.

Wat moet ik meenemen tijdens een bike fit?

Neem tijdens onze afspraak het volgende mee:

  • Fiets – zo schoon mogelijk
  • Passende en strak zittende fietsbroek en shirt voorkeur blote schouders en onderbenen, dit i.v.m. plakken van stickers.
  • Helm
  • Fiets schoenen, – zo schoon mogelijk
  • Handdoek
  • Fietshandschoenen
  • Indien in bezit, reserveonderdelen van je fiets.
  • Indien in bezit, zooltjes die in je sport, werk of dagelijkse schoenen zit.

Voor welke type fietsen is een bike fit mogelijk?

Dit kan voor een; racefiets, mountainbike, gravelbike, triathlon of tijdrit fiets. Mocht je een bike fit willen voor een stad fiets of een elektrische fiets dan is hier in overleg ook ruimte voor.

Hoe lang duurt een bike fit?

Voor een bike fit inclusief intake en body scan ben ik gemiddeld z’n 3 uur bezig. Deze tijd is niet heilig want ik vind het belangerijk dat er voldoende aandacht en tijd is.

Ik heb al eens een bike fit gedaan bij Dutch Bike Fit, wat zijn dan de kosten voor nog een bike fit ( eventueel andere fiets )?

Als je binen 6 maanden nogmaals een bike fit wilt, dan kost dit € 99,-. Na een tijd trainen kan het zijn dat er andere dingen gaan opvallen tijdens het fietsen. Of dat je doelen zijn veranderd waardoor je een ander positie wil/kan aannemen op de fiets.

Wat als blijkt dat de fiets die ik heb niet past?

Het komt niet heel vaak voor maar het kan zo zijn dat tijdens de bike fit blijkt dat je fiets te groot of te klein is. Dan zal ik je fiets zo afstellen dat we zo dicht mogelijk bij een optimale afstelling komen, zodat je toch zo optimaal mogelijk kan fietsen. Ook zal ik dan in de rapportage vermelden welke fiets maat je dan nodig hebt. Op deze manier is de druk niet heel hoog om z.s.m. een nieuwe, andere, juiste fiets te kopen.

Ik heb een bike fit van je gehad en er klopt iets niet, wat moet ik doen?

Hoewel ik er alles aan doe om ervoor te zorgen dat elke rijder comfortabel en gelukkig is aan het einde van de bike fit, kunnen rijders af en toe merken dat hun nieuwe rijpositie ongemak veroorzaakt. In deze gevallen raad ik aan dit zo spoedig mogelijk te melden bij mij! Verlaag dan ook de intensiteit en het aantal kilometers dat je nog gaat fietsen. Samen zullen we dan de problemen bespreken en waar mogelijk oplossen via mail of telefoon, mocht dit niet lukken of handig zijn dan plannen we een kostenloze afspraak voor een follow-up.